Dvoubarevné sušenky se sezamem - postup přípravy
Kupované sušenky ke kávě či čaji jsou mnohdy plné nekvalitních surovin a různých éček. Z jednoduchého základního těsta, trochy kakaa a sezamu si však můžete upéct mnohem kvalitnější a také levnější.
Ingredience (1 sklenice = 150 ml)
Dejte do mísy změklý margarín a rozmíchejte ho s cukrem na pastu. Pak přilijte olej a promíchejte, nakonec přidejte žloutek a sůl a opět promíchejte. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, polovinu dejte do mísy, promíchejte, přidejte druhou polovinu a rukama vypracujte hutné, hladké těsto. Rozdělte ho na 2 části, do jedné přidejte sezam, kakao a mléko a důkladně ho prohněťte, aby se suroviny dobře propojily. Zabalte těsta do fólie a dejte minimálně na hodinu do lednice.
Tmavé těsto rozdělte na 4 díly a udělejte z každého váleček. Světlé rozdělte na 4 díly, vytvarujte z něj váleček, trochu ho zploštěte a pak vložte mezi dva igelitové sáčky. Poté z něj vyválejte placku ve tvaru dlouhého obdélníku. Těsto z pytlíků oddělte a nechte ho na jednom ležet. Položte na jeho kraj tmavý váleček, okraje zarovnejte kolečkem na pizzu a pomocí sáčků vše srolujte.
Nasypejte na sáček trochu sezamu a váleček těsta v něm obalte. Pak ho rukou zploštěte, rozkrájejte ho na trojúhelníky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Vložte ho do předehřáté trouby na 175 °C a pečte sušenky 25 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.