Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Makový a ořechový závin z margarínového těsta

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Makový a ořechový závin z margarínového těsta - postup přípravy

Těsto na makový či ořechový závin lze udělat místo s máslem či olejem i s margarínem. Do obou náplní je dobré dát trochu marmelády, bude pak vše krásně držet pohromadě.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Na těsto

Na makovou náplň

Na ořechovou náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do zadělávací mísy dejte vejce, vlažné mléko, cukr, sůl, citronovou kůru a droždí a vše promíchejte. Pak přidejte změklý margarín a znovu promíchejte. Poté přidejte mouku a prášek do pečiva a vypracujte hladké nelepivé těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny. Z každé na mírně pomoučněném válu vyválejte tenkou obdélníkovou placku, jejíž okraje zarovnejte kolečkem na pizzu.

2. KROK

Na ořechovou náplň vezměte mleté vlašské ořechy a přidejte k nim šťávu z 1 citronu, samozřejmě bez pecek. Přisypejte cukr, přidejte džem, trochu horkého mléka dle potřeby a promíchejte. Na makovou náplň vezměte mletý mák, přidejte cukr, vanilkový cukr, džem a trochu horkého mléka dle potřeby. Dobře promíchejte.

3. KROK

Každou náplň naneste na jednu placku a tu poté stočte do závinu. Poté oba záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem se lžící mléka, vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte záviny zhruba 30 až 35 minut.

4. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

6. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů