Dýňový kompot s citrusy - postup přípravy
Zavařit dýni není nutné pouze s ananasovou trestí. Pokud použijete citrusové plody, budete mít na zimu připraven kompot, který se svojí chutí blíží více mangu.
Na kompot
Pečlivě oloupejte dýni a zbavte ji semen. Poté ji nakrájejte. Je možné krájet na kostičky, ale můžete se rozhodnout i pro pruhy, záleží jen na vás. Dva pomeranče oloupejte a nakrájejte je na kostičky. Zbývající pomeranč a citron pečlivě omyjte a i s kůrou je nakrájejte na malé kostičky.
Pokrájené plody dejte do dostatečně veliké mísy. Přidejte k nim cukr a kyselinu citronovou. Zamíchejte a vše přikryjte a nechte při pokojové teplotě 3 hodiny odležet. Několikrát směs v průběhu doby promíchejte. Ovoce by mělo pustit dostatek šťávy a dýně nasát chuť citrusů.
Směs naplňte i s šťávou do čistých sklenic. Můžete si vybrat, zda i s citrusy, nebo bez nich. Sklenice zavíčkujte nepoužitými víčky a dejte do velkého hrnce naplněného vodou. Uveďte ji do varu a pak půl hodiny vařte. Pokud chcete mít dýni měkčí, můžete vařit až hodinu. Sklenice následně postavte víčkem dolů, zabalte do deky a nechte 24 hodin stát. Pak je můžete skladovat ve sklepě či na jiném chladném místě.