Falešné halušky s bryndzou, smaženou cibulkou a škvařeným špekem - postup přípravy
Zatímco klasické halušky se neobejdou bez bramborového těsta, tyto falešné jsou jen z mouky. Výsledku to ale nijak neubere. Vyzkoušejte „vytuněný“ recept od paní Jaroslavy Slavíkové.
Na bryndzovou omáčku se špekem a cibulkou
Na falešné halušky
V hrnci rozpusťte bryndzu a smíchejte ji se sladkou nebo zakysanou smetanou, abyste získali řidší konzistenci. Nakrájejte špek na drobné kostičky, v pánvi rozehřejte kousek sádla a špek na něm nechte chvíli škvařit.
Očistěte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a v kastrůlku na troše oleje ji nechte za občasného míchání osmahnout dozlatova. Mezitím v hrnci přiveďte k varu vodu, kterou následně použijete k vaření halušek.
Zatímco se špek škvaří a cibulka smaží, umíchejte těsto na halušky. Smíchejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte špetku kurkumy a mletého černého pepře (pro chuť i barvu, ale hlavně pro zdraví – věděli jste, že kurkumin účinkuje jen v kombinaci s pepřem?) a postupně za stálého míchání přilévejte po dávkách vodu. Zadělejte polohusté těsto, které přes síto na halušky propasírujte do vroucí vody, kterou předem dostatečně osolte.
Vařte halušky, dokud samy nevyplavou na hladinu, a poté je nechte vařit ještě další 2 minuty. Děrovanou lžící je vylovte, nechte je okapat a promíchejte je s trochou vypečeného omastku ze škvařeného špeku. Halušky servírujte přelité bryndzovou omáčkou, posypané zlatavou cibulkou a kostičkami vyškvařeného špeku.