Fit koláč z ovesných vloček bez mouky a cukru - postup přípravy
I když by člověk řekl, že taková poctivá domácí buchta nemá ve zdravém jídelníčku co pohledávat, opak může být pravdou. Stačí zvolit ty správné suroviny a rázem získáte lahodnou dobrotu ke kávě, která nejenže neuškodí vašemu zdraví, ba naopak mu ještě prospěje.
Ingredience
Na polevu
Ovesné vločky vsypte do misky a zalijte je horkým až přímo vroucím mlékem, v němž je nechte bobtnat asi 10 minut.
Oloupejte velmi zralé banány, které mohou být klidně i tmavší. Čím tmavší barvu budou mít, tím budou sladší. Rozmačkejte je vidličkou, přidejte k nim dvě vejce a špetku soli a směs rozšlehejte dohladka. Zapracujte kakao a prášek do pečiva a vytvořte jemné a polotekuté těsto. K banánové směsi přidejte nabobtnalé vločky i se zbylým mlékem z misky a vše promíchejte do homogenního těsta.
Sušené vlašské ořechy nasekejte na malé kousky. Formu o rozměrech 22×16 cm vytřete máslem nebo olejem a vyložte ji pečicím papírem. Vlijte do ní připravené banánové těsto a povrch posypejte nasekanými ořechy. Těsto vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu kolem 35 až 40 minut. Zda je dostatečně propečené, vyzkoušejte s pomocí zapíchnutého párátka.
Po dopečení koláč vyjměte z formy, otočte ho ořechovou vrstvou navrch a nechte ho úplně vychladnout. Mezitím rozpusťte tmavou čokoládu naředěnou trochou mléka nebo smetany, rozmíchejte a výslednou polevou s pomocí zdobicího sáčku vytvořte ozdobnou mřížku.
Když čokoláda zaschne, nakrájejte buchtu na čtvercové porce a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.