Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Gratinovaná kuřecí prsa s bramborami

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Gratinovaná kuřecí prsa s bramborami - postup přípravy

Jste milovníky gratinovaných brambor? Pak vás zcela jistě potěší tento skvělý recept na gratinovaná kuřecí prsa, kde naleznete i vámi oblíbené brambory. Pokrm je na přípravu velice jednoduchý a za pár minut máte na stole chutný oběd, nebo večeři.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Brambory oloupejte, omyjte pod vlažnou vodou a nakrájejte na tenčí plátky. Následně oloupejte cibuli a pokrájejte ji na kolečka. Na řadě je příprava kuřecích prsou, ta omyjte, odblaňte a naplátkujte. Okořeňte z obou stran solí, pepřem a oblíbeným kořením. K ruce si vezměte zapékací misku a vymažte ji máslem. Na dno misky rozprostřete cibulová kolečka, poté navrstvěte plátky brambor, které je nutné rovněž okořenit solí a pepřem. Na brambory rozložte ochucená kuřecí prsa, přikryjte zapékací misku alobalem a dejte do trouby zapéct na 20 minut při 180 stupních Celsia.




Příprava zapékací omáčky a dopékání pokrmu

Mezitím se pusťte do přípravy zapékací omáčky. Do mísy vložte omyté a na kostičky pokrájené rajče. Smíchejte s vejcem, strouhaným tvrdým sýrem, čerstvými najemno nasekanými bylinkami, ochuťte solí a pepřem, zakápněte zakysanou smetanou a důkladně vše promíchejte.

Po dvaceti minutách vlijte zapékací omáčku na maso a brambory a dopékejte dalších patnáct minut. Dobu pečení si však ohlídejte podle svých zvyklostí.

Servírování gratinovaných kuřecích prsou s bramborami

Na upečeném jídle se vytvoří křupavá a zlatavá krusta díky strouhanému sýru. Jednotlivé porce lze podávat s nakládanou zeleninkou, nebo čerstvým zeleninovým salátem. Skvěle se hodí i různé druhy studených omáček.

Vhodný je například kečup, tatarská omáčka, majonéza, nebo i hořčice. Pakliže nemusíte kuřecí maso, lze surovinu nahradit i jiným oblíbeným masem. I verze s vepřovou panenkou bude chutnat výborně. Kromě klasického tvrdého sýra typu eidam, nebo ementál je vhodný i parmazán, mozzarella, nebo niva do zapékací omáčky. Přejeme vám dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů