Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Grilované bramborové špízy se slaninou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Grilované bramborové špízy se slaninou - postup přípravy

Brambory jsou geniální plodina, která je tak univerzální, že receptů z nich snad nikdy není konce. Jsou vhodné pro všechny druhy tepelných úprav a hodí se k velké většině veškerých masových, sýrových i zeleninových pokrmů. Jednou ze skvělých úprav brambor je grilování, které jim propůjčí báječnou křupavou kůrčičku i nebývalé kouřové aroma. Doslova si říkají o použití na špízu se slaninou nebo jiným druhem tučného masa. Přinášíme vám jednoduchý recept, jak takové špízy snadno vytvořit.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Brambory oloupejte, umyjte a osušte papírovými utěrkami a rozkrájejte je na plátky zhruba kolem pěti milimetrů silné.




Slaninu nebo špek pokrájejte na tenké plátky. Připravte si špízové jehly nebo špejle a střídavě na ně napíchejte plátky brambor proložené slaninou.

Z role hliníkové fólie si odstříhejte tolik čtverců, kolik jste vytvořili špízů. Každý špíz položte doprostřed kusu alobalu a zasypejte ho solí, pepřem, kmínem a sušeným nebo ještě lépe čerstvým rozmarýnem. Špízy důkladně zabalte do alobalu a konce dobře zafixujte, aby se nerozbalovaly.


Rozpalte například gril na dřevěné uhlí a položte na něj zabalené špízy, které takto v hliníkové fólii vařte kolem 30 minut. Když se uvnitř slanina začne tavit, rozlije se kolem omamná kořeněná vůně. V tu chvíli opatrně špízy rozbalte z hliníku a špízy položte na gril, abyste získali zlatavou kůrčičku. Když se brambory opečou do zlatohněda, jsou hotové a můžete je podávat.

Toto je jen základní recept, který si můžete podle vlastní chuti a možností přizpůsobit. Brambory a slaninu na špízu můžete třeba proložit ještě dalšími druhy zeleniny, jako je například paprika, cibule, cuketa nebo lilek, případně můžete použít i další druhy koření a bylinek, jako jsou různé druhy pepřů, oregano nebo tymián.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů