Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Marinovaná vepřová panenka s pečeným plněným bramborem a houbovou omáčkou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Marinovaná vepřová panenka s pečeným plněným bramborem a houbovou omáčkou - postup přípravy

Vepřová panenka je čím dál tím větší luxus na talíři, je to ale velká dobrota. Vyzkoušejte ji podle rodinného receptu paní Romany Staňové, který zdědila po své babičce a o který se s námi rozhodla podělit.

Ingredience pro:
6 porcí
+ -

Na vepřovou panenku v houbové omáčce

Na plněné brambory

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do misky nalijte rostlinný olej. Přidejte k němu čerstvě vymačkanou šťávu z celého citrónu, po jedné lžičce medu a hořčice, sůl, pepř a trochu oblíbených bylinek či koření.

2. KROK

Marinádu metličkou prošlehejte, aby se ingredience spojily, a naložte do ní celou vepřovou panenku, kterou předem očistěte od blan a nakrájejte ji na třetiny. Pečlivě ji v marinádě obalte, zakryjte ji v míse přilnavou fólií a vložte ji na 2 dny do lednice uležet.

3. KROK

Po dvou dnech marinování vyjměte naloženou panenku z lednice a nechte ji mimo lednici zvolna zahřát na pokojovou teplotu. V pekáči na sporáku rozehřejte trochu rostlinného oleje a zprudka osmahněte panenku ze všech stran dozlatova.

4. KROK

Poté maso obalte plátky slaniny nebo schwarzwaldské šunky a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct asi 12 až 16 minut. Řiďte se tím, jak moc propečené nebo naopak růžové maso máte rádi.

5. KROK

Pro přípravu omáčky osmahněte nadrobno nasekanou cibuli na troše rostlinného oleje. Přidejte k ní nakrájené krémové žampiony nebo jiné houby a nechte je osmažit dozlatova. Osolte je a opepřete, podlijte je smetanou a nechte je chvilku provařit.

6. KROK

Brambory ve slupce důkladně omyjte kartáčkem a osušte je. Ostrým nožem vytvořte zářezy tak, aby jednotlivé plátky zůstaly na spodní straně spojené. Brambory zabalte do alobalu a dejte je do trouby upéct doměkka.

7. KROK

Upečené brambory vybalte z alobalu, potřete je (včetně oblasti uvnitř zářezů) olejem smíchaným s prolisovaným česnekem, solí a pepřem a zářezy naplňte střídavě slaninou a sýrem. Poté dejte brambory znovu zapéct dozlatova.

8. KROK

Upečené špalíčky vepřové panenky rozkrojte napůl, aby vynikla jejich barva, položte je na talíř, doplňte je houbovou omáčkou a upečeným plněným bramborem. Přidejte zeleninovou oblohu a podávejte.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů