Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Gruzínské sýrové placky chačapuri pro lenochy

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Gruzínské sýrové placky chačapuri pro lenochy - postup přípravy

Pojem chačapuri v sobě ukrývá sýr zapečený v těstě nebo v bílém chlebu a je to specialita gruzínské kuchyně, která je ale docela náročná na čas i přípravu. Zkuste jeho jednoduchou variantu, jež vám zachutná jako originální snídaně či večeře namísto běžného pečiva.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do misky nalijte kefír, přidejte vajíčko a sůl a cukr podle chuti. Zejména množství soli by se mělo odvíjet od druhu sýra, který při přípravě použijete, některé jsou slanější než jiné. Suroviny metličkou dobře rozšlehejte na hladkou konzistenci. Do směsi prosejte v několika fázích hladkou mouku a v poslední fázi přidejte také jedlou sodu. Výsledkem by mělo být těsto podobné tomu na palačinky, ale o něco tekutější, protože se později bude přidávat také sýr.

2. KROK

Zelenou cibulku a kopr nasekejte najemno. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a spolu s bylinkami jej vmíchejte do připraveného těsta. Na sporáku rozehřejte pánev o průměru 22 cm (průměr dna je 19 cm), vlijte do ní trochu oleje a přidejte třetinu připraveného těsta, které rozetřete do rovnoměrné vrstvy po celé ploše dna.

3. KROK

Pánev zaklopte pokličkou a na středním plameni smažte 2 až 3 minuty. Během toho dávejte pozor, aby se placka nepřipálila. Poté sejměte pokličku, placku otočte na druhou stranu a nechte ji zezlátnout. Stejným způsobem zpracujte i zbylé dvě třetiny těsta. Po dosmažení můžete povrch placky potřít kouskem másla.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů