Gruzínský sýrový chléb Khachapuri s kefírem - postup přípravy
Khachapuri patří ke gruzínskému kulturnímu dědictví. Je oblíbeným pokrmem jak v restauracích, tak i v pouličních stáncích a existuje v mnoha různých variantách. My vám dnes představíme jednu z nich, která se nazývá „líné“ Khachapuri, které jsou z jednoduchého těsta podobného lívancům. Připravuje se z běžně dostupných surovin a svou chutí vám rozjasní i ten nejchmurnější den.
Ingredience
Návod na přípravu:
Do hlubší mísy rozklepněte vajíčko a podle chuti dosolte a opepřete. Metličkou vajíčko trochu rozšlehejte a přidejte k němu za stálého míchání kefír. Když se suroviny propojí, přisypejte po troškách do mísy také mouku a jedlou sodu a vymíchejte ze surovin hladké a jednolité těsto.
Na hrubém struhadle si nastrouhejte sýr. Všechny zelené bylinky omyjte pod tekoucí vodou, osušte je papírovými utěrkami a nasekejte je najemno.
Sýr i bylinky pak přidejte do těsta a důkladně vzájemně promíchejte.
Na kamna si připravte pánev s trochou oleje a rozehřejte ji. Zalijte těstem celý povrch pánve a na mírném ohni pod pokličkou placku smažte zhruba 3 minuty dozlatova. Když její povrch trochu zatuhne, můžete ji otočit na druhou stranu a opékejte opět pod poklicí další 2 minuty, dokud krásně nezezlátne.
Stejným způsobem pokračujte se zbylým těstem a připravte krásné, voňavé a chutné khachapuri.
Nechte dobrůtku trochu zchladnout a podávejte jen tak, případně namazané máslem, s kopečkem smetany nebo se svou oblíbenou pikantní omáčkou.
Tip:
Placky khachapuri můžete velmi dobře použít jako originální a ochucený korpus na pizzu. Stačí po otočení na pánvi její povrch namazat pikantním kečupem, posypat sýrem, případně vyskládat salám, slaninu, případně cibuli a papriku.
Dobrou chuť.