Horecké koláčky - postup přípravy
Tyto slovenské koláčky jsou zvláštní tím, že ač se v těstě vyskytuje droždí, nenechávají se vůbec kynout. Výsledkem je jemně nafouknuté, křehké pečivo, které si na první ochutnání zamilujete, stejně jako paní Anna Horáčková, která se podělila o svůj oblíbený recept na ně.
Ingredience
Smíchejte polohrubou mouku s vejcem, rozdrobeným droždím a mlékem. Přidejte k nim tuk, který nechte předem zmrazit a do směsi jej nastrouhejte na hrubém struhadle. (Pokud použijete máslo, bude těsto o něco lepivější, což je normální a nenechte se tím odradit.)
Vypracujte soudržné těsto, které rozválejte na plát silný asi 3 až 5 mm. Rádlem ho rozkrájejte na čtverečky, doprostřed každého z nich dejte lžičku povidel a přeložte ho tak, abyste náplň do čtverečku uzavřeli.
Koláčky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C, kde je nechte péct asi 15 až 20 minut, dokud nezačnou na okrajích jemně zlátnout.
Rozemelte vanilkový cukr na moučku a smíchejte ho s klasickým moučkovým cukrem. Upečené koláčky ještě horké vyklepejte do hromádky připravené cukrové směsi, kompletně je v ní obalte, vyskládejte je na tácek, nechte je vychladnout a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.