Hrnková vánočka s plátky mandlí - postup přípravy
Vánočka neodmyslitelně patří na štědrovečerní tabuli, zároveň je výzvou pro každého pekaře. Pokud se jejího pečení lehce obáváte, vyzkoušejte recept paní Janys Šulcové, suroviny nemusíte odvažovat, k jejich odměřování vám stačí hrnek.
Ingredience
Začněte přípravou kvásku. Smíchejte hrnek teplého mléka s vanilkovým cukrem. Rozdrobte do něj kostku droždí, promíchejte a nechte vzejít kvásek na teplém místě.
Ve velké míse promíchejte hladkou mouku s cukrem a špetkou soli. Do suchých surovin vmíchejte vzešlý kvásek, žloutky a rozpuštěné máslo. Můžete dochutit také citronovou kůrou a rumem.
Začněte hníst těsto. Pracujte nejprve vařečkou, poté můžete hmotu přenést na pomoučenou pracovní plochu a pokračovat rukama. Buďte trpěliví, zpracování těsta vyžaduje svůj čas.
Z vypracovaného těsta vytvarujte bochánek, vraťte jej do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě asi dvě hodiny. Během této doby by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto vyjměte z mísy, položte na lehce pomoučenou pracovní plochu a opět prohněťte. Poté jej rozdělte na 8 dílů, které vyválejte na stejně silné prameny.
Ze tří pramenů spleťte cop a položte jej na plech vyložený pečicím papírem. Z dalších třech pramenu upleťte další cop, který položte na ten první. Poslední dva prameny zapleťte do sebe a položte je navrch.
Celou vánočku propíchněte na třech místech špejlemi shora dolů, aby během pečení držela svůj tvar. Zapletenou vánočku nechte na plechu ještě asi 30 minut kynout.
Troubu předehřejte na 220 °C. Těsně před pečením vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte 5–10 minut na 220 °C, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 25 minut. Poté opět snižte teplotu na 100 °C a dopékejte asi 25 minut, dokud vánočka nezezlátne.
Upečenou vánočku nechte zcela vychladnout na plechu anebo na mřížce. Teprve vychladlou hojně posypte moučkovým cukrem, nakrájejte na plátky a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.