Hrnkový jogurtový koláč bez vajec s čokoládovou polevou - postup přípravy
Pokud hledáte recept na snadný a rychlý víkendový dezert, tento hrnkový jogurtový koláč bez vajec s čokoládovou polevou je to pravé pro vás. Servírovat ho můžete samotný nebo s kopečkem nadýchané šlehačky.
Na těsto
Na polevu
Do velké mísy nalijte bílý jogurt, přisypte do něj cukr, vanilkový cukr, kakao a zalijte ho olejem. Poté do mísy nasypte hladkou mouku a kypřicím práškem.
Poznámka: 1 hrnek = 180 ml
Vše pomocí metličky smíchejte dohromady a vytvořte hladké těsto bez hrudek. Poté pekáč o velikosti 27×15 cm vymažte pečlivě olejem a vysypte ho moukou.
Těsto nalijte do pekáče a rozetřete ho po celé ploše. Poté ho vložte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte ho přibližně 35–40 minut.
Jakmile se bude blížit konec pečení, zjistěte pomocí špejle, zda je koláč dostatečně propečený. Pokud je špejle po vytáhnutí čistá, vyjměte ho z trouby.
Do hrnce nalijte mléko, přidejte do něj cukr, kakao a mléko. Směs promíchejte a přiveďte ji k varu, poté ji vařte ještě přibližně minutu.
Pokud chcete, aby byl koláč více mokrý, přidejte do polevy více mléka. Po vychladnutí koláč nakrájejte na kostky a polevu na něj nalijte.
Jogurtový koláč bez vajec s čokoládovou polevou nechte ztuhnout a poté ho můžete servírovat. Podávejte ho samotný nebo s kopečkem nadýchané šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Serpica Recepti