Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný tvarohový koláč

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Nadýchaný tvarohový koláč - postup přípravy

Láká vás po obědě nějaký lehký a rychlý dezert? Zkuste si připravit tento tvarohový koláč s drobenkovým těstem. Je naprosto lahodný, velmi jemný a snadno se připravuje. Tento dezert lze připravovat téměř každý den, protože chutná každému a zvládnete jej připravit snadno ve třech krocích.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začneme přípravou těsta. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Nastrouhejte zmražené máslo a těsto uhněťte na pevnou drobenku. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět.




Těsto uložte do lednice a mezitím si připravte náplň. Smíchejte tvaroh, vejce, cukr a smetanu v mixéru. Šlehejte alespoň po dobu 3 minut, aby byla náplň hezky vyšlehaná a dokonale hladká.

Formu na pečení vymažte trochou másla a posypte ji polovinou připraveného drobenkového těsta. Lehce jej stlačte rukou a na vrch rozprostřete náplň. Zbylým těstem posypte náplň a koláč pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu 30 minut.

Jedná se o velmi snadný moučník, který zvládnete připravit, i když už vám návštěva doslova klepe na dveře. Máte obavu, že bude příliš obyčejný? Poradíme vám, jak jej vylepšit. V prvé řadě je dobré upozornit, že stejně snadno můžete připravit i jeho tmavou variantu, kdy jen do těsta přidáte jen lžíci kakaa a náplň zůstane bílá. Takto bude moučník zase působit i chutnat trochu jinak. Pro větší efekt můžete obě barvy těsta kombinovat a dolní vrstvu nechat bílou, zatímco do horní přidáte kakao.

Do tvarohové náplně je také dle sezóny možné přidávat různé druhy ovoce. Skvělé jsou jahody, meruňky nebo i borůvky. Zajímavou chuť mohou dodat i kompotované mandarinky. U ovoce ale pamatujte na to, že může pustit šťávu a dezert je potřeba nechat před servírováním řádně ztuhnout.

Nejlepší je servírovat hezké kostky, kraje odkrojte, bývají trochu připečené a nepůsobí tak hezky na talířku. Ke kousku moučníku můžete přidat ještě kopeček šlehačky. Skvěle moučník chutná s kávou nebo jiným teplým nápojem. Velkou výhodou je, že snad ještě lépe chutná druhý den, když se rozleží, takže nemusíte mít obavy, že by vám zbyl a nikdo už jej pak nechtěl.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů