Hustá pórková polévka - postup přípravy
Pórková polévka je jedním z neblaze proslulých pokrmů ze školních jídelen, paní Jaroslava Slavíková však tento recept uchopila po svém a už 40 let ji vaří úplně jinak. Jejím cílem bylo zprostředkovat svým dětem a později vnoučatům trochu zeleniny, což se jí podařilo, proto bude zajisté chutnat i vám a vašim dětem.
Ingredience
Mrkev a celer oškrábejte a obojí nastrouhejte najemno. Pórek zbavte kořínků, rozčtvrťte a nasekejte na tenké proužky.
V hrnci rozpusťte kousek másla, přihoďte na něj nejprve mrkev, trochu ji osolte a chvíli ji opékejte, aby pustila barvu. Pak přidejte celer a restujte ho chvíli spolu s mrkví. Nakonec přihoďte nakrájený pórek a ještě chvíli opékejte.
Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na velmi malé kostičky, abyste minimalizovali dobu vaření a zelenina tak nepřišla o příliš mnoho vitaminů. Přihoďte brambory k zelenině, chvíli poduste a podlijte vodou nebo vývarem. Přidejte bobkové listy, případně ještě sůl a pepř a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Pokud chcete, můžete polévku zahustit krupicí, není to ale nijak nutné. I tak by měla být dostatečně hustá.