Ideální těsto na koláče, buchty i rohlíky, které můžete připravit doma - postup přípravy
Užijte si extrémně jednoduchý recept na univerzální těsto, které můžete použít prakticky během jakéhokoli pečení. Získáte nadýchané a velmi jemné těsto, které je vhodné pro koláče i na domácí rohlíky. Kynuté těsto vyžaduje trochu času, ale odmění se vám úžasnou chutí.
Ingredience
Do středné velké mísy nalijte vlažné mléko. Přidejte čerstvé droždí, důkladně promíchejte lžící a nechte stát na teplém místě po dobu 10-15 minut, aby mohl vzejít kvásek.
Do velké mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vanilkovou esenci. Důkladně prošlehejte mixérem. Musíte získat krémovou konzistenci.
Následně přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a vymačkanou šťávu. Pokračujte v míchání mixérem. Nyní přidejte rozpuštěné máslo, mléko s kvasnicemi a promíchejte.
Přidejte zbytek mouky a těsto vypracujte do tvaru koule. Umístěte ho na pracovní plochu, začněte s hnětením a poté přidejte pár kapek oleje. Přeneste do velké mísy, zakryjte potravinářskou fólií nebo látkovou utěrkou a nechte asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
Těsto ztrojnásobí svůj objem a bude velmi elastické, takže ho budete moci snadno tvarovat podle toho, co se rozhodnete upéct. Buchty, koláče i rohlíky z tohoto těsta budou velmi nadýchané, měkké, chutné a jemné. Uvidíte, že se bude těsto rozplývat v ústech a přitom není vůbec složité ho připravit. Díky tomuto jednoduchému receptu můžete potěšit svou rodinu, když budete mít trochu volného času, anebo připravit dokonalé pohoštění pro své hosty.