Italský jablečný koláč se skořicí - postup přípravy
Základem tohoto lahodného koláče je tenké křehké těsto a bohatá náplň z jablek, která jsou provoněná skořicí a máslem. Již po prvním upečení se tento koláč ve vaší rodině stane tradičním dezertem, který si zamilují všichni mlsní strávníci.
Jablečná náplň
Těsto
Na posypání
Jablka rozkrojte, vyjměte z nich jádřince a oloupejte je. Oloupaná jablka nakrájejte na drobné kousky a vložte je do dostatečně veliké pánve. Nakrájená jablka zakápněte šťávou z poloviny citronu, přidejte lžíci cukru a máslo.
Opékejte na mírném plameni asi po dobu tří minut. Poté k jablkům přidejte skořici a meruňkový džem. Řádně promíchejte a pokračujte další dvě minuty v opékání. Poté jablka sejměte z plotny a nechte v pánvi vychladnout.
Na těsto v míse vyšlehejte vajíčko a oba cukry. Přidejte olej a pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne jednolitá směs. Přidejte prosátou mouku a vypracujte těsto.
Těsto nejprve zpracovávejte pomocí vařečky, poté rukama. Výsledná hmota by měla být jemná a nelepivá. Rozdělte těsto na dva díly. Jeden díl zabalte do potravinářské fólie a vložte na 15 minut do mrazáku.
Druhý díl těsta rozválejte do koláčové formy. Dbejte na to, aby bylo těsto všude stejně silné. Na první vrstvu vlijte zchladlá jablka z pánve.
Druhou část těsta vyjměte z mrazáku a nastrouhejte na hrubém struhadle přímo na jablečnou náplň. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25–30 minut.
Upečený koláč nechte vychladnout a následně jej posypte vrstvou moučkového cukru. Nakrájejte na stejně velké dílky a servírujte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Dolce arabe