Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný pudinkový dort

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Nadýchaný pudinkový dort - postup přípravy

Správný dort má být nejenom chutný, ale měl by být pokud možno také vláčný. Jak toho docílit? Krémem, nebo speciální vrstvou. A právě na takovou jednu variantu dezertu se podíváme společně. A to na nadýchaný pudinkový dort, který se skládá nejenom z těsta, ale příjemně vláčné vrstvy. A to není jediný unikát tohoto zajímavého receptu.

Ingredience pro:
8 porcí

Těsto

Pudink

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jako první si nachystejte těsto. Nechte při pokojové teplotě povolit máslo a potom ho smíchejte s cukry a dále také se špetkou soli.




Pomozte si kuchyňským robotem, který udělá náročnou práci za vás. Když se vše spojí, máte základ těsta nachystaný.

Potom do základu postupně přidávejte vaječné žloutky, které se do směsi vmíchají. Dále přidejte zbývající ingredience. Mouku je třeba přisypávat pokud možno postupně, aby se do směsi dobře dostalas. Pokračujte do chvíle, než se těsto stane pevné a přitom příjemně vláčné. Podle potřeby můžete upravit množství mouky.

Když je těsto hotové, nechte ho chvíli odpočinout a potom ho můžete přenést na vál, který posypete trochou mouky. Následně je třeba těsto rozdělit na tři kusy. Jeden hlavní a největší poslouží k rozválení, a stane se základem dna zapékací mísy, nebo hlubšího plechu.

Zbývající dva kusy poslouží k tomu, aby tvořily jakousi zábranu pro pudink. Vytvořte z nich proto váleček, kterým následně vytvořte v zapékací míse jakousi ohrádku, která bude po celém obvodu.

Těsto je hotové a v tu chvíli můžete začít s přípravou pudinkového krému, který je lehce netradiční. To proto, že se začíná bílky, které je třeba vyšlehat do podoby sněhu. A to s cukrem. Poté se k bílkům začne přidávat také pudinkový prášek a vše se vyšlehá do konzistence jakýchsi pudinkových pusinek.

Poté už můžete pudinkový krém nanášet přímo na těsto do zapékací mísy. Rovnoměrně ho rozetřete po krajích. Pokud vám zbylo trochu těsta, můžete ho použít na posypání, kdy ho nastrouháte.

Poslední fázi už je jenom pečení. Troubu předehřejte na 180 stupňů a váš dort pečte 40 minut. Po této době snižte teplotu o deset stupňů a dopékejte ještě 10 minut. Poté troubu vypněte, otevřete dvířka a nechte dort v troubě dojít. Poté je připraven k servírování.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů