Jablečné řezy s ořechy - postup přípravy
Tyto jablečné řezy dostanou vás i všechny, kterým je naservírujete, svým elegantním a vytříbeným vzhledem, ovšem jakmile je ochutnáte, tak jim již naprosto propadnete. Geniální recept na ně nám poskytla paní Dagmar Kazdová.
Těsto (1 hrnek – 250 ml)
Poleva
Nachystejte si velkou mísu a rozklepněte do ní všechna vejce. Přidejte k nim krupicový cukr a společně obojí vyšlehejte. Dále do směsi zašlehejte rum a rostlinný olej. Poté do ní nasypejte polohrubou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a kakaový prášek. Vše důkladně vyšlehejte a nakonec do směsi stěrkou přimíchejte nasekané vlašské ořechy spolu s nastrouhanými jablky.
Pekáček o rozměru 27×37 cm vystelte pečicím papírem a hotové těsto na něj nalijte. Uhlaďte ho stěrkou a dejte pekáček do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečte ho cca 15 až 20 minut, zdali je hotové, zjistíte pomocí testu se špejlí. Vytáhněte pekáček z trouby a nechejte těsto kompletně vychladnout. Poté můžete připravit polevu.
Čokoládu nalámejte na kousky a dejte ji do kastrůlku, přidejte k ní máslo a za stálého míchání nechejte směs rozehřát a roztopit ve vodní lázni. Poleva však nesmí dojít do bodu varu. Hotovou polevu nalijte na vychladnuté řezy a po jejím zatuhnutí můžete řezy nakrájet a finálně dozdobit například šlehačkou a plátky jablek. Dobrou chuť!