Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchá vláčná rozinková buchta se zakysanou smetanou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 200 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Jednoduchá vláčná rozinková buchta se zakysanou smetanou - postup přípravy

Jste v oblasti pečení teprve začátečník, ale přesto byste rádi vykouzlili nějaký ten zajímavý a chutný dezert? Představíme vám úplně jednoduchou buchtu, která tak trochu připomíná vánočku, ale její chuť a struktura jsou úplně odlišné. Těsto je máslové, ale s přídavkem zakysané smetany, což mu dodává neobyčejnou chuť a vůni a mírnou vlhkost. Tu lahodně doplní chuť rozinek a znovu plně doceníte pořekadlo, že v jednoduchosti je krása.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Zahřejte mléko tak, aby bylo teplé, ale ne horké a rozpusťte v něm droždí. Pokud máte čerstvé, rozdrobte ho na malé kousky, které rozmíchejte v mléce. Přidejte lžičku cukru a lžičku mouky, znovu zamíchejte a nechte na teplém místě deset minut stát, dokud se nezačnou na povrchu směsi tvořit bublinky.




Do hluboké mísy vyklepněte jedno vajíčko, přidejte krystalový a vanilkový cukr a elektrickým šlehačem či mixérem vyšlehejte do pěny. Pak přidejte aktivované droždí a pokračujte ve šlehání, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidejte zakysanou smetanu a znovu rozmíchejte do hladka.

Ve dvou nebo třech fázích přidejte do směsi prosátou hladkou mouku a špetku soli. Vařečkou nebo elektrickým hnětačem začněte hníst husté těsto. Když je dostatečně soudržné, vyměňte hnětač za své vlastní ruce a vypracujte hladkou a pevnou hmotu, která bude měkká a lepivá. Pak do těsta po malých kouscích zapracujte změklé máslo a dále hněťte. Hnětení by mělo trvat celkem asi 20 minut.

Stěny mísy a povrch těsta namažte rostlinný olejem, zakryjte potravinářskou fólií nebo bavlněnou utěrkou a nechte těsto při pokojové teplotě jednu a půl hodiny kynout.

Poté těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte ho na dvě poloviny. Obě znovu prohněťte rukama a znovu přikryjte a nechte 15 minut odpočívat.

Každou polovinu pak rozválejte na tenkou placku, k jednomu jejímu okraji vyskládejte rozinky a stočte do roličky. Obě poloviny těsta smotané do dlouhého hada pak smotejte do sebe, spojte hotový cop do kruhu  ten vložte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Zakryjte formu s copem fólií a nechte další hodinu stát.

Před pečením rozšlehejte v misce jedno vajíčko s jednou polévkovou lžíci mléka a touto směsí potřete celý povrch buchty. Velkoryse zasypejte mákem a vložte do trouby péct při 190 °C po dobu 40 minut.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů