Jablečný drobenkový koláč na plech - postup přípravy
Receptů na skvělé koláče s jablky není nikdy dost. Přinášíme vám jeden z tradičních jablkových dezertů, které si možná sami pamatujete ještě od své babičky. Je vláčný a lahodný a na povrchu sypaný drobenkou. Je to ta nejlepší možná kombinace přísad, konzistence a chuti, kterou byste si od dezertu mohli přát. Však také recepty našich babiček nikdy nezklamou!
Ingredience
Drobenka
Ze všeho nejdříve připravte drobenku. V misce smíchejte mouku, cukr, skořici a sůl a pak tuto směs utřete se studeným máslem, abyste vytvořili drobící se sypkou směs. Tu pak odložte stranou a nechte uležet. Drobenkovou směs nemíchejte příliš dlouho, zejména pokud ji zpracováváte rukama, aby se máslo nerozpustilo.
Umyjte jablka a oloupejte z nich slupku. Vykrojte bubáky a jádřince a dužninu nakrájejte na jemné kostičky. Ty vsypte do misky a přidejte k nim citrónovou šťávu a strouhanou kůru. Dobře promíchejte a odložte stranou.
Nakonec přijde na řadu těsto. Do misky vložte změklé máslo, přidejte krystalový a vanilkový cukr a tři vajíčka a šlehačem šlehejte, dokud nevytvoříte nadýchanou máslovou pěnu. V oddělené misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a po částech tuto dobře promíchanou směs přimíchávejte do našlehaného másla s vajíčky. Nakonec do směsi vmíchejte bílý jogurt a těsto nalijte do plechu vyloženého pečicím papírem.
Na těsto pak rovnoměrně vyrovnejte pokrájená jablka a na tuto vrstvu nasypejte připravenou drobenkovou směs. Takto připravený koláč vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte ho zhruba 25 až 30 minut. Po dopečení můžete dezert ihned začerstva podávat třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny, anebo jej nechte vychladnout a podávejte poprášený vanilkovým cukrem, případně dozdobený kopečkem šlehačky.
Dobrou chuť.