Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Konec spousty malých kousků: Obří Èclair pro celou rodinu

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Konec spousty malých kousků: Obří Èclair pro celou rodinu - postup přípravy

Proslulé francouzské dezerty Èclair z odpalovaného těsta s lahodnou náplní a krémovou polevou jsou jedny z nejchutnějších dezertů na světě. Jeden nedostatek ale mají: jsou příliš titěrné. Připravili jsme si recept pro všechny ty, kteří Èclair milují, ale jejich miniaturní velikost je dráždí. Upečte si Èclair na velkém plechu!

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hrnce nalijte 125 ml vody a stejné množství mléka. Přidejte máslo, postavte hrnec na kamna a zahřívejte, dokud směs není horká a máslo se úplně nerozpustí. V tu chvíli přisypejte do směsi cukr a sůl, promíchejte, a nakonec vše zasypejte hladkou moukou. Plochou vařečkou začněte směs energicky míchat a neustále ji odebírejte ode dna, aby se těsto nezačalo připalovat. Výsledkem by měla být hmota podobná bramborové kaši.

2. KROK

Těsto vyklopte z hrnce do hluboké misky a vyklepněte k němu jedno vajíčko. Elektrickým hnětačem jej důkladně zapracujte do hmoty a poté přidejte další vajíčko. Poté, co jej opět úplně a cele zakomponujete do těsta, přidejte vejce další. Když přidáte všechna čtyři vajíčka, přemístěte výsledné těsto do plechu o rozměrech 25 x 30 cm vyloženého pečicím papírem a stěrkou ho důkladně rozetřete po celé jeho ploše. Rozetřete těsto i na bočnice plechu. Výsledkem bude velká těstová miska. Tu pak vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte ji 30 minut. Po dopečení nechte korpus zchladnout.

3. KROK

Do hluboké misky nasypejte 50 gramů hladké mouky, přidejte k ní obyčejný a vanilkový cukr a dvě vajíčka a metlou vše důkladně rozmíchejte do velmi řídké směsi. Na kamnech zahřejte 500 ml mléka a když je horké, po částech do něho vmíchejte vaječnou hmotu. Vařte za stálého míchání do zhoustnutí. Pak přidejte máslo a pokračujte v míchání, dokud nezískáte jednolitou a hustou pudinkovou hmotu. Tu odstavte z kamen, zakryjte ji fólií tak, aby ležela na hladině a nechte ji vychladnout.

4. KROK

Do misky nalijte smetanu ke šlehání a šlehačem z ní vytvořte pevnou a nadýchanou pěnu, která sama drží v misce. Špachtlí pak šlehačku jemně po částech vmíchejte do vychladlého pudinku, který vlijte do upečeného korpusu a stěrkou vyrovnejte jeho povrch. Vložte na 2 hodiny do lednice ztuhnout a celý povrch postříkejte ze zdobicího sáčku rozpuštěnou čokoládou a karamelovou polevou. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů