Jablečný koláč s cukrovou polevou - postup přípravy
Zajímavý jablečný koláč ve francouzském stylu můžete připravit z jogurtového těsta. Svěžest a šťavnatost jablek doplňuje sladká poleva.
Na těsto
Na náplň
Na polevu
Rozpusťte máslo do těsta. Poté do mísy dejte jogurt, vejce, prosátou mouku a přilijte máslo. Vše důkladně promíchejte a zpracujte na vále, aby těsto bylo hezky hladké. Nechte hotové těsto odpočinout v chladu 30 minut.
Oloupejte jablka, zbavte je jádřince a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Přidejte cukr a vanilkový extrakt (lze použít také vanilkový cukr) a promíchejte. Připravte si dortovou formu a vystřihněte z pečicího papíru kruh o velikosti dna formy.
Těsto rozdělte na třetiny. Vyválejte placku na pečicím papíře o velikosti formy a i s papírem ji položte na její dno. Potřete ji rozpuštěným máslem a na ni položte polovinu jablek, ale nedávejte šťávu. Poté udělejte další placku, dejte ji na jablka, potřete máslem, přidejte zbývající jablka a přiklopte další plackou. Také ji potřete máslem.
Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte koláč zhruba 40 minut. Dejte do misky moučkový cukr, postupně k němu po lžících přidávejte vodu a vždy důkladně promíchejte. Po třetí lžíci by měla vzniknout kašovitá poleva, kterou promíchejte tak, aby v ní nebyly hrudky. Poté ji nalijte na koláč a můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.