Jablečný koláč s pudinkem - postup přípravy
Tento jablkový koláč voní domovem a krásnými vzpomínkami na dětství. Jeho vůně se bude linout po celém domě a možná přiláká i některého ze sousedů na návštěvu s talířkem v ruce. Tento recept podle paní Dany Hanzlíčkové prostě musíte vyzkoušet.
Na těsto
Na náplň
Změklé máslo nebo tuk na pečení vyšlehejte s cukrem a vejcem dohladka. Přidejte 4 až 6 polévkových lžic mléka, prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva a vypracujte hladké a kompaktní těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny, zabalte je do fólie a vložte na 30 minut do lednice.
Mezitím připravte pudinkovou náplň. Trochu mléka nalijte do skleničky nebo menší misky, rozmíchejte v něm pudinkový prášek a cukr dohladka. Zbylé mléko nalijte do rendlíku a na sporáku jej přiveďte k varu. Když začne vřít, za stálého míchání do něj vlijte rozmíchaný pudink s cukrem a pokračujte v míchání a vaření, dokud pudink nezhoustne. Poté jej odstavte ze sporáku a nechte ho trochu zchladnout. Čtyři větší jablka nebo pět menších zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.
Z lednice vyndejte první polovinu těsta a vyválejte z ní plát o velikosti vašeho plechu na pečení. Plech vytřete tukem nebo vyložte pečicím papírem a vložte do něj první plát těsta. Na něj nalijte zchladlý pudink a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy. Na pudink vyskládejte jablka, posypejte je podle chuti skořicí nebo skořicovým cukrem a navrch položte druhou polovinu těsta rozválenou na stejně velkou placku, kterou po celé ploše rozpíchejte vidličkou.