Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Svěží vláčné jablečné sušenky

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Svěží vláčné jablečné sušenky - postup přípravy

Podzim se kvapem blíží a s ním i sezóna šťavnatých jablíček ovoněných hřejivou skořicí. Nic vás u srdce v sychravých a mlžných dnech nezahřeje víc, než šálek voňavého čaje spolu s voňavou dobrotou plnou sladkých jablek se skořicí. Pokud už se vám ale zajídají všechny jablkové koláče a štrúdly, máme pro vás jinou zajímavou inspiraci. Suroviny se takřka nemění, ale forma je úplně jiná.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Rozklepněte do misky dvě vajíčka a mixérem je rozšlehejte do pěny, kterou následně oslaďte sto gramy cukru a sáčkem vanilkového cukru. Šlehejte dál, dokud se cukrové krystalky ve vajíčku nerozpustí.




Máslo vyndejte z lednice a nechte ho při pokojové teplotě změknout. Rozkrájejte ho pak na kostky a přidejte je do mísy s vajíčkovou pěnou a důkladně ho do ní zapracujte.

Ve vedlejší misce si smíchejte mouku s práškem do pečiva a lžičkou skořice. Všechno důkladně promíchejte, aby vznikla jednolitá sypká směs a tu pak po troškách zamíchejte do rozpracované směsi. Zadělejte husté těsto a hněťte ho, dokud nezískáte pevnou a velmi hustou hmotu.

Umyjte jablka, osušte je, oloupejte slupku a vykrojte stopku, bubáka a jadřinec. Pak dužninu rozkrájejte na malé kostičky a přimíchejte je do těsta. Pracujte jemně, abyste jablečné kousky nerozbili na kaši.

Zapněte si troubu na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem. Lžící odebírejte těsto a hrudku položte na připravený plech. Udržujte několikacentimetrovou vzdálenost mezi jednotlivými sušenkami, aby se při pečení neslepily.

Připravené sušenky dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut, pokud máte horkovzdušnou troubu s ventilátorem. Pokud ne, pečte na 180 °C 20 až 30 minut.

Po dopečení posypejte sušenky skořicovým cukrem, vyrovnejte na talíř a podávejte se šálkem voňavého čaje.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů