Jablkový koláč se skořicí a ořechy - postup přípravy
Podzim plný sladkých zralých jablíček už ťuká na dveře a s ním i období fantasticky voňavých koláčů. Zkuste třeba tento snadný recept na neobyčejně snadný a chutný moučník s jablky a vlašskými ořechy.
Ingredience
Oloupejte jablka, rozkrojte je na poloviny, vykrájejte jádřince a čistou dužninu nakrájejte na drobné kostičky. Vsypte je do misky a polijte je trochou citronové šťávy. Přidejte skořici a dobře promíchejte.
Do misky vyklepněte čtyři vajíčka. Přidejte k nim cukr a ručním šlehačem obojí vyšlehejte do nadýchané a světle žluté až bělavé pěny, přičemž směs několikanásobně zvětší svůj objem.
K našlehaným vajíčkům přilijte rostlinný olej a skleničku mléka a pokračujte ještě pár minut ve šlehání. Nakonec do směsi přes jemné sítko prosejte hladkou mouku, přisypejte jeden balíček vanilkového cukru a balíček prášku do pečiva. Šlehačem pak sypké přísady zapracujte do směsi a vytvořte husté, polotekuté těsto.
Do těsta vsypte jablka se skořicí a také hrubě drcené vlašské ořechy. Stěrkou vše dobře promíchejte.
Plech na pečení vytřete máslem a vlijte do něj těsto, které rozprostřete po celé jeho ploše do rovnoměrné vrstvy. Budoucí koláč pak vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °X a pečte jej asi 20 až 25 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.
Po dopečení nechte jablkový koláč vychladnout, nakrájejte ho na porce, posypejte přes sítko moučkovým cukrem a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.