Jahodová šťáva - postup přípravy
Jahodové mléčné koktejly jsou klasika, mimo nich si ale můžete připravit snadno i domácí jahodovou limonádu. V parných letních dnech se bude hodit jak na běžné pití, tak třeba i pro přípravu různých alkoholických koktejlů.
Ingredience
K výrobě jahodové limonády použijte hodně zralé jahody, které jsou nejsladší. Množství cukru následně můžete přizpůsobit své vlastní chuti, případně namísto něj použít jakékoliv jiné sladidlo, které vám vyhovuje.
Jahody důkladně umyjte a očistěte od stopek, nakrájejte je na čtvrtiny a nasypejte je do hrnce. Zalijte je vodou tak, aby byly všechny úplně ponořené. Postavte hrnec na sporák a přiveďte vodu k varu. Poté obsah hrnce promíchejte, ztlumte oheň na minimum a na mírném ohni nechte vodu s jahodami probublávat 15 minut. Během vaření se veškerá barva i chuť přenese do vody a plody budou postupně blednout, což je normální a v pořádku.
Po uplynutí 15 minut varu odstavte hrnec z plotny a přes sítko jahody sceďte. Pokud budete jahody v sítku ždímat, bude sirup zakalený, což ničemu nevadí, ale lépe vypadá čirý. Pro jeho získání proto uvařené plody v sítu nijak netrýzněte, ale nechte je jen volně okapat.
Do hrnce s čistou šťávou přisypejte cukr a přiveďte směs opět k varu. Snižte teplotu na střední úroveň a nechte šťávu vařit 5 minut, aby se veškerý cukr rozpustil. V průběhu vaření sbírejte pěnu z hladiny. Když se cukr úplně rozpustí, vypněte sporák a nechte šťávu úplně vychladnout.
Vychlazenou jahodovou šťávu slijte do sklenic a uchovávejte ji v lednici. Sirup podávejte s ledem a 2 díly sirupu dolijte 1 dílem vody.