Jahodový obláček - postup přípravy
Tento dezert si vysloužil velice poetický název „Jahodový obláček“ z prostého důvodu. Je velice lehoučký a přímo se rozplývá na jazyku. Co se týká použitých surovin, je extrémně chutnou kombinací klasického koláčového těsta a sněhové pusinky. Třešničkou na dortu jsou především čerstvé jahody, které dodají zákusku i svěží letní nádech. Oslňte svou rodinu, nebo přátele a upečte si tuhle dobrotu.
Základní těsto
Sněhové těsto
V míse si vyšlehejte změklé máslo spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem. Zakápněte rovněž citronovou šťávou a dobře promíchejte. Následně do směsi prosejte i hladkou mouku a přidejte vaječné žloutky. Rukama nebo elektrickým hnětačem vypracujte ze všech surovin hladké, vláčné a homogenní těsto.
To nakonec rozprostřete pomocí prstů na plech vystlaný pečícím papírem o velikosti asi 20 x 25 centimetrů a dejte do trouby upéct na 20 minut při 180 stupních Celsia. Než se korpus upeče, pusťte se do přípravy bílkového těsta.
Do hluboké misky vlijte čtyři vaječné bílky a začněte šlehat metličkou, nebo mixérem. Až se vytvoří hustá bílá hmota, postupně do ní přisypávejte moučkový cukr. Po pár minutách máte bílkové těsto hotové.
Upečený korpus vyjměte opatrně pomocí chňapky z trouby a navrstvěte na něj právě připravené těsto z vaječných bílků (prakticky se jedná o identické těsto na sněhové pusinky).
Rozprostřete hmotu rovnoměrně po celé ploše, poté na ní poklaďte očištěné a omyté jahody, které by měly být od sebe asi tři centimetry, a ještě dejte péct zákusek na dalších 20 minut. Dobu pečení si ale stanovte podle svých zvyklostí.
Po uplynutí dvaceti minut nechte koláč 7 minut ve vypnuté troubě a až pak vyjměte. Nechte vychladnout a podávejte s oblíbenou kávou, kakaem, nebo šálkem čaje. Dobrou chuť!