Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slaný jogurt s česnekem, chilli, bazalkou a paprikou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Slaný jogurt s česnekem, chilli, bazalkou a paprikou - postup přípravy

Pomazánka? Omáčka? Smetanový sýr? Kdoví! Záleží na tom ale? Osolte jogurt a zažijete neopakovatelnou symfonii chutí, kterou jste ještě nezažili. Způsob použití je pak zcela na vás. Hodí se všude tam, kde byste jinak použili majonézu, zakysanou smetanu či bylinkové máslo. Ať už ho namažete na pečivo, použijete k dochucení salátu či jím dochutíte sendvič, máte se na co těšit.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do kelímku s přírodním bílým jogurtem nasypejte jednu vrchovatou čajovou lžičku soli a důkladně promíchejte.




Připravte si hlubokou misku, síto a asi pět vrstev jemné gázy. Gázou vyložte sítko, které postavte na misku. Do gázy pak vlijte osolený jogurt.

Přehněte okraje látky přes jogurt a vytvořte uzavřený balíček. Takto vložte celou sestavu do lednice zhruba na 4 hodiny.

Každou hodinu pak balíček vyndejte a stlačte ho s pomocí gázy tak, aby z jogurtu začala odtékat uvolňující se syrovátka.

Po čtyřech hodinách vyjměte balíček s jogurtem z lednice a otevřete gázu. Zjistíte, že jogurt získal hutnou a pevnou konzistenci. Přeneste hmotu do čisté misky.

Očistěte dva nebo tři stroužky česneku, prolisujte je lisem na česnek do misky k jogurtové hmotě a důkladně rozmíchejte.

Otrhejte pět nebo šest čerstvých lístků fialové bazalky (pokud neseženete fialovou, která je v českých obchodech méně obvyklá, můžete ji snadno nahradit obvyklejší zelenou variantou beze ztráty na kvalitě i chuti). Poskládejte je na sebe, přehněte je na polovinu a stočte do roličky a nožem je pokrájejte na tenké proužky.

Nakládanou papriku rozkrájejte na malé kostičky a spolu s bazalkou je vmíchejte do jogurtové hmoty. Nakonec dochuťte sušenými chilli papričkami a znovu promíchejte.

Vložte pomazánku do lednice alespoň na 1 hodinu uležet, aby se příchuti použitých surovin dobře proležely. Poté ji znovu promíchejte a použijte jako skvělou pomazánku na pečivo, případně k dochucení zeleninových salátů či sendvičů.

Dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů