Jak jednoduše a rychle oloupat česnek - postup přípravy
Česnek je v kuchyni nepostradatelnou surovinou a navíc ho ocení i vaše zdraví během nachlazení i jiných zdravotních neduhů. Pokud chcete využít jeho lahodnou chuť či léčivé účinky, možná budete muset oloupat víc česneku, než by se vám chtělo. Naštěstí existuje snadný způsob, jak si tuto někdy nepříliš jednoduchou práci usnadnit.
Rozdrtit nožem
Klasický trik profesionálních kuchařů, který se už dávno rozšířil do širokých mas, je rozdrtit stroužek plochou stranou nože. Díky tomu se slupka z dužniny uvolní, jde snadno stáhnout dolů a navíc se tím usnadní následné krájení česneku nadrobno.
Existují ale chvíle, kdy tato osvědčená metoda nefunguje. Jedná se o použití mladého česneku, jehož slupka je velmi tuhá, jakoby voskovitá a na stroužku drží pekelně dobře. Nejde tedy nejde stáhnout ani z rozdrceného česneku. V tu chvíli přijde na řadu druhá možnost.
Spařte ho ve vodě
K tomuto triku potřebujete pouze hrnec s vroucí vodou a na rozdíl od předchozího tipu tento funguje vždy. Nemusíte ani oddělovat jednotlivé stroužky od sebe. Prostě přiveďte v hrnci k varu vodu a stroužky či celé paličky do ní na 30 sekund ponořte. Děrovanou lžící je pak vytáhněte ven a slupku ze stroužků jedním pohybem prstů snadno stáhněte.
Tato metoda funguje vždy a s jakýmkoliv česnekem. Navíc se při ní uvolní z česneku nádherná vůně, která ale nebude ulpívat přímo na vašich prstech, což je příjemný bonus navíc. Na samotné chuti ani konzistenci česneku se krátký pobyt ve vroucí vodě nijak zvlášť neprojeví, naopak uvnitř zůstane stále krásně šťavnatý a křupavý.