Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak loupat efektivně vařené brambory? Poradíme vám!

Jak loupat efektivně vařené brambory? Poradíme vám! - postup přípravy

Vánoční svátky se kvapem blíží a s nimi také příprava bramborového salátu. K jeho zhotovení potřebujete logicky vařené brambory. Mnoho hospodyněk si však v tomto ohledu přidělává zbytečně moc práce. Poradíme vám, jak co nejrychleji a nejefektivněji brambory ve slupce oloupat.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Skvělý trik, který vše usnadní



Dejte vařit brambory ve slupce, jak jste zvyklí. Až budou opravdu měkké, vypněte sporák a opatrně jednotlivé kusy vyjměte z vroucí vody. Pak brambory vložte do mísy s ledovými kostkami. V nádobě chlaďte zeleninu po dobu pěti minut. Nakonec chlazené brambory vezměte do ruky a tahem sundejte slupku. Půjde to překvapivě jednoduše. Jak dokonalé že?




Tato vychytávka vám ušetří mnoho času. Zejména vám odpadne čekání na to, až brambory vychladnou. Vyzkoušejte tento trik a nebudete litovat. Ušetřený čas můžete raději trávit příjemnějšími činnostmi se svou rodinou.

Tip na závěr: Tradiční bramborový salát



Pokud se vám bleskurychle podařilo oloupat brambory výše uvedenou metodou, můžete si s námi připravit tradiční bramborový salát. Potřebujete:


  • – vařené brambory: 600 g
  • – kyselé nakládané okurky: 4 až 5 ks
  • – sůl: dle chuti
  • – mletý pepř: dle chuti
  • – vajíčka: 3 až 4 ks
  • – majonéza: 3 až 4 lžíce
  • – plnotučná hořčice: 2 lžíce
  • – malá cibule: 1 ks
  • – mrkev, petržel a celer: 150 g
  • – kyselé zelené jablko: 1 menší ks



Postup prakticky znáte, pokud každoročně připravujete štědrovečerní večeři. Veškerou zeleninu uvařte do měkka, nakrájejte na menší kostičky a promíchejte ve velké míse. Přidejte i stejně pokrájené jablko, kyselé okurky a uvařená oloupaná vejce nasekaná na menší kousky. Vše dochuťte majonézou, hořčicí, solí, pepřem a propojte vařečkou.

Před podáváním je vhodné nechat salát uležet v lednici. K pokrmu se bude hodit samozřejmě kuřecí nebo vepřový řízek. Někdo však preferuje smaženou rybu (kapra či lososa).

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů