Jak správně uvařit řepu, která je příliš velká - postup přípravy
Řepa je pro mnoho lidé velmi chutným pokrmem a je především velmi zdravá. Pokud ji chcete konzumovat, je nutné ji před tím povařit. To se většinou dělá v celku, což je ten nejlepší způsob. Může se ale stát, že řepa je příliš veliká.
Jak řepu obecně vařit
Nejlépe uděláte, pokud řepu řádně omyjete, vložíte do hrnce s vodou a dáte vařit. Průměrně velká řepa by se měla vařit zhruba hodinu, aby správně změkla, ale záleží na velikosti i jejím stáří. Po uvaření horkou vodu slijte a na řepu nalijte vodu studenou. Do vody můžete přidat lžíci cukru nebo octa, lépe tak zůstane zachována původní barva řepy.
Nakrájejte ji dlouho předem
Problém s velkou řepou, kterou potřebujete nakrájet, je ten, že se z ní při vaření do vody vylouhuje mnoho barvy a chuti. Proto nebude tak dobrá, jako kdybyste ji vařili v celku. Jedním z řešení, které může pomoci, je nakrájet řepu s dostatečným předstihem a nechat ji nějakou dobu ležet. Na pokrájených místech se utvoří vrstvička, která nežádoucímu vylouhování částečně zabrání.
Řešením je mikrovlnná trouba
Elegantním způsobem, jak vylouhování zabránit a zároveň si ušetřit dost času, je mikrovlnná trouba. Stačí řepu omýt a nakrájet na menší kusy. Pak je vložte do igelitového sáčku, ze kterého vysajte vzduch. Uzavřete ho, ale ne zcela pevně, aby případně mohla uniknout pára, které zde vzniká. Sáček vložte do mikrovlnné trouby, kterou podle potřeby zapněte na 7 až 10 minut. Řepa změkne jako při uvaření.