Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak správně zamrazit chléb, aby vydržel dlouho čerstvý

Jak správně zamrazit chléb, aby vydržel dlouho čerstvý - postup přípravy

Traduje se, že v dobách našich prababiček a jejich prababiček chléb obvykle vydržel jako čerstvý mnohem déle než dnes. Nezbývá než jim závidět, zajistit se pro případ nouze jinak a pečivo uchovat třeba v mrazáku.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Jak zamrazit chleba a pečivo

Abyste uchovali chléb v mrazáku, je vhodné mu dopřát určitou péči. Předně je nutné, aby byl již vychladlý a nebyl dosud horký od pečení. Je ale vhodné zamrazit jej co nejčerstvější. Jaký ho zamrazíte, takový ho i rozmrazíte.

Chléb je také užitečné před zamrazením nakrájet na plátky, nebo alespoň na porce určené k jednorázové konzumaci, a uchovat je zvlášť. Tím předejdete nutnosti opakovaného mrazení chleba, který jste nestačili dostatečně rychle zkonzumovat. Porce položte v mírné vzdálenosti na tác a nechte je zamrazit. Až poté je vložte do plastových sáčků, pevně je uzavřete a znovu uložte do mrazáku.

2. KROK

Na co si dát při mrazení chleba pozor

I když jsme to prakticky uvedli již v předchozím odstavci, pro pořádek si zopakujeme nejdůležitější body a potenciální nebezpečí.

1. Mrazte jen čerstvé pečivo. Mrazením jej neosvěžíte a v jaké podobě ho do mrazáku vkládáte, v takové ho též po rozmrazení dostanete.

2. Uzavřete ho do sáčků. Pokud byste skladovali chléb jen tak, velmi snadno po nějaké době vyschne. Podrobili byste ho totiž takzvané lyofilizaci nebodroj sušení mrazem.

3. Rozmrazujte ho zvolna. Jestliže chcete mít ráno ke snídani čerstvé pečivo, myslete na to už před spaním a příslušnou porci vytáhněte z mrazáku zavčasu. Nechte chléb zvolna při pokojové teplotě a stále uzavřený v plastovém sáčku rozmrznout. Jen tak docílíte nejlepší možné chuti obnoveného pečiva.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů