Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lilkový guláš se sladkou paprikou a cuketou

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Lilkový guláš se sladkou paprikou a cuketou - postup přípravy

Guláš lze vedle masové a bramborové verze připravit také ve výborné vegetariánské variantě (připomínající francouzské ratatouille). Jedná se o odlehčenou variantu guláše, která je stejně výborná, jednoduchá a plná vitamínů. Recept je navíc velmi rychlý, takže se hodí k přípravě jednoduché večeře na všední dny.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Příprava guláše spočívá v následujících krocích:




  1. Lilek omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky o straně přibližně 1 cm.
  2. V pánvi rozehřejte olej a lilek na něm zlehka osmahněte, aby se zatáhl, ale zůstal tvrdý.
  3. Vyjmete lilek z pánve na talíř.
  4. Nakrájejte cibuli na měsíčky a společně s utřeným česnekem osmahnete v pánvi (lze použít stejný olej jako pro lilek).
  5. Očistěte mrkev a papriku.
  6. Mrkev nakrájejte na jemné plátky nebo nastrouhejte na hrubším struhadle, papriku nakrájejte na větší kostky.
  7. Přidejte mrkev s paprikou k cibuli na pánev, důkladně promíchejte a zlehka osmahněte.
  8. Očistěte cuketu a nakrájejte ji na půlměsíčky.
  9. Přidejte cuketu k ostatní zelenině a společně smažte přibližně 5 minut.
  10. Očistěte rajčata a nakrájejte je na kostičky (pokud nechcete mít ve směsi slupky, před krájením je spařte a oloupejte).
  11. Přidejte rajčata a lilek ke směsi, důkladně promíchejte.
  12. Jakmile zelenina pustí trochu šťávy, můžete začít dochucovat – základem je sůl a pepř, případně cukr, jsou-li rajčata kyselá. Kromě toho můžete přidat další koření, např. oregano.
  13. Zamícháme a necháme 5-7 minut dusit, dokud zelenina dokonale nezměkne, v této fázi lze přidat bylinky (např. zelenou petrželku).
  14. Jakmile je zelenina krásně měkká, můžeme vypnout a odstavit, podávejte nejlépe s pečivem.
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů