Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Naučte se, jak správně sami stáhnout kůži z celého kuřete

Naučte se, jak správně sami stáhnout kůži z celého kuřete - postup přípravy

Krásně vypečenou kuřecí kůži sice mnoho strávníku zbožňuje, ale pokud zrovna nejdete kuře péct, ale vařit, není kůže úplně přesně to, co byste si na kuřeti přáli mít. Mnoho receptů s kůži nepočítá a kromě toho je problematická pro lidi, kteří mají potíže se zvýšeným cholesterolem, protože kůže obsahuje vysoké množství tuku, který jim nesvědčí. To všechno jsou důvody, proč je dobré umět kůži z kuřete odstranit. Mnozí lidé se toho ale bojí v domnění, že je to příliš složité a náročné. Opak je ale pravdou. Poradíme vám, jak na to.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Pro odstranění kůže z kuřete budete potřebovat dvě základní věci – ostrý nůž a prkénko. Než začnete kuře stahovat (návod je ale použitelný pro jakýkoliv jiný druh drůbeže, jako jsou krůty, kachny nebo husy), pečlivě ho omyjte a předem nejprve odstraňte případné zbytky peří, které v kůži zůstaly vězet, aby se nedostaly do styku s masem. Mohly by na nich ulpívat nebezpečné bakterie, které by mohly maso kontaminovat.




Pamatujte na to, že v okolí křídel a nohou je podkožní vrstva tlustší a bude třeba ji pečlivě nožem odříznout, aniž byste poškodili maso.

Začněte tak, že nožem odříznete vrstvu mezi kůží a masem na hrudníku. Pak opatrně pokračujte na křídla a stehna, kde buďte obzvláště opatrní, abyste si zbytečně nepoškodili maso pod ní. Jakmile se kůže uvolní od svaloviny, jednoduše ji z kuřete svlečte. Můžete také odřezávat kusy kůže postupně, aby pro vás bylo stahování snazší.

Poté, co úspěšně stáhnete kuře z kůže, můžete pokračovat další přípravou. Například ho můžete vykostit a vytvořit z něho roládu, anebo nakrájet maso na kousky a připravit báječný kuřecí guláš.

Chipsy z kuřecí kůže



A víte co? Pokud nejste odpůrci kuřecí kůže, můžete si z ní připravit lahodné chipsy.

Ty uděláte tak, že staženou kůži důkladně umyjete pod vodou, osušíte papírovou utěrkou a nakrájíte na menší kousky. Vyskládejte je na pekáč vyložený pečicím papírem,  posypejte solí a pepřem, případně grilovacím kořením a dejte péct do trouby asi 25 až 30 minut.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů