Japonský piškotový dort - postup přípravy
Japonci jsou proslulí v cukrářském umění. Jejich nadýchané vysoké dorty jsou již legendárními a oblíbenými pochoutkami, které se učí připravovat profesionálové i amatéři po celém světě. Přestože jsou použitými surovinami velice podobné našim dortům, přesto vypadají i chutnají jinak, což je to nejvíce fascinující na veškerých japonských receptech. Kouzlo totiž tkví v postupu, jehož složitosti se Japonci nebojí, a vytváří tak neuvěřitelná kulinářská díla. My vám nyní přinášíme recept na tradiční japonský piškotový dort, který jako by byl upečený z nadýchaných obláčků plněných mlhou. Můžete ho podávat samostatně, anebo dozdobený vaším oblíbeným krémem nebo polevou.
Ingredience
Do hlubší mísy nalijte půl skleničky rostlinného oleje a v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni ho zahřejte. Ihned pak přidejte 110 g hladké mouky a obě přísady smíchejte špachtlí. Poté do mísy s touto směsí přilijte teplé mléko a dobře promíchejte.
Rozklepněte si pět vajíček a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte do mísy s hmotou a poté k nim vyklepněte jedno vajíčko celé i s bílkem. Všechny přísady pak navzájem dobře promíchejte.
Vaječné bílky v oddělené misce osolte špetkou soli a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do hustého a pevného sněhu, který po vytažení metliček bude na povrchu tvořit pevné špičky. Asi v polovině tohoto procesu do bílkového sněhu pak přidejte citronovou šťávu, malou lžičku vanilkového cukru, 90 gramů moučkového cukru a dále šlehejte až do pevného sněhu.
Vezměte 2 až 3 lžičky bílkové pěny a přidejte je do mísy se žloutkovou hmotou. Pečlivě promíchejte špachtlí a následně pokračujte stejným způsobem i se zbytkem bílkové hmoty.
Vezměte plech na pečení s vyšší hranou a nalijte do něj horkou vodu do výšky 1 až 2 centimetry. Pak vezměte kulatou dortovou formu, vyložte ji pečicím papírem a nalijte do ní těsto. Dortovou formu s těstem pak vložte do pekáče s horkou vodou.
Dejte si předehřát troubu na 170 stupňů Celsia a vložte do ní péct dort vložený v pekáči s vodou. Pečte po dobu 20 minut, poté snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte dalších 50 minut.
Hotový dort vyndejte z trouby, nechte ho lehce zchladnout a pak opatrně vyjměte z formy.
Položte jej na talíř, rozkrájejte na kousky a podávejte s patřičnou hrdostí a pocitem starodávného alchymisty v srdci.