Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Japonský piškotový dort bez pečení

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Japonský piškotový dort bez pečení - postup přípravy

Japonsko je země velmi vzdálená a přitom zde žije mnoho velmi šikovných lidí, kteří nelitují práce a úsilí pro dosažení dokonalých výsledků prakticky ve všem. Jedním příkladem za všechny je zdejší kuchyně. Japonští kuchaři zvládnou obyčejné suroviny jen díky zvláštnímu (a většinou dost pracnému) postupu proměnit v cosi neobyčejného. To je také důvod, proč k nim v tomto duchu vzhlíží celý svět. My vám dnes přinášíme opět jeden z tajných japonských receptů, tentokrát na vzdušný piškotový dort, který se nepeče, nýbrž vaří na kamnech. Vypadá to skoro jako kouzlo!

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Připravte si malý kastrůlek o průměru kolem 10 centimetrů. Jeho stěny potřete máslem a dno vyložte pečicím papírem.




Ve velké míse smíchejte mléko, rostlinný olej, vanilkový extrakt a sůl a zamíchejte.

V jiné misce vyšlehejte vaječné bílky a postupně k nim zašlehávejte cukr. Měli byste dostat měkký sníh, který ale také po vytažení metliček šlehače vytváří špičky.

Do bílků pak přidejte žloutky a metličkou vše jemně promíchejte. Dejte pozor, abyste nemíchali příliš horlivě a nerozbili tak bílkový sníh. Do výsledné hmoty pak prosejte přes sítko hladkou mouku a dál metličkou míchejte tak, abyste nevytvořili v těstě žádné hrudky.

Do této směsi přilijte trochu mléka a změklé máslo.


Dobře promíchejte a pak přilijte směs mléka, oleje, soli a vanilkového extraktu, kterou jste si připravili na začátku, a opět jemně promíchejte metličkou.

Takto připravené těsto vlijte do připraveného hrnce, který položte na sporák, zakryjte pokličkou a na mírném ohni duste 50 až 60 minut.

Že je hmota „upečená“ zjistíte podle toho, že přibližně zdvojnásobí svůj objem. (To je mimochodem potřeba vzít v úvahu při výběru vhodné nádoby, ve které těsto budete připravovat.) Během vaření čas od času odklopte pokličku, abyste vypustili vodní páru, která se v hrnci bude v průběhu srážet. Zda je těsto hotové pak můžete zjistit i s pomocí zapíchnuté špejle. Když na ní těsto nebude ulpívat, je hotovo a můžete dort z kastrůlku vyklopit.

Pak dno kastrůlku vyložte další vrstvou pečicího papíru a vraťte dort zpět tak, aby strana, která byla dosud na vrchu, spočívala dole a dovařte dalších 10 minut na mírném ohni tak, aby všechny strany dortu byly lehce nahnědlé. Pak už jen vyklopte, sloupněte papír, nechte vychladnout a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů