Japonský vaječný koláč - postup přípravy
Japonské dezerty jsou proslulé po celém světě. Vypadají totiž – jinak. Jsou neuvěřitelně nadýchané a jemné a přitom si při jejich přípravě vystačíte s těmi nejobyčejnějšími surovinami. Kouzlo je totiž v postupu. Ten je totiž tak trochu alchymie. Díky tomu ale dosáhnete naprosto neočekávaných výsledků. Vaječný koláč pochází z dalekého Japonska, ale popularitu si získal i na Tchaj-Wanu. Je tak vláčný a jemný, že jste nic podobného dosud ještě neviděli ani neochutnali.
Ingredience
Do kastrůlku vložte sto gramů másla a na kamnech na mírném ohni ho nechte rozpustit. Pak k němu přilijte jednu deci mléka a zahřívejte, dokud se suroviny nepropojí. Pak k horkému mléku prosejte přes sítko hladkou mouku a důkladně rozmíchejte do hladké směsi. Pokud se vám nadělají v mléce moučné hrudky, rozbijte je ponorným mixérem. Pak odstavte z kamen.
Rozbijte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Do horké mléčné směsi na kamnech přidejte po jednom žloutky a pokaždé žloutek ve směsi důkladně rozmíchejte, než přidáte další. Nakonec přimíchejte vanilkovou esenci a znovu zamíchejte.
Vaječné bílky vyšlehejte do jemné pěny, pak přidejte cukr a šlehejte dál, dokud nezískáte nadýchanou, bílou a pevnou pěnu. Tu pak přimíchejte do směsi mléka, mouky a žloutků. Míchejte ale velmi jemně, aby se vám pěna nesrazila.
Výsledné těsto nalijte do kulaté formy nebo pekáčku. Vezměte druhou nádobu, do které se pohodlně vejde ta s těstem, tu do ní vložte a meziprostor zalijte vodou. Takto připravené těsto vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pomalu pečte po dobu 70 minut, dokud koláč nebude hotový. Můžete to vyzkoušet testem se zapíchnutou špejlí. Pokud zůstane suchá, máte dopečeno. Zůstanou-li na ní kousky vlhkého těsta, je třeba dobrotu ještě dopéct.
Vzdušný dezert zasypejte moučkovým cukrem nebo skořicí, naporcujte na malé kostky a podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.
Dobrou chuť.