Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí univerzální vanilkový krém

4,3
Komentáře Komentáře
čas vaření Vaření: 30 minut

Domácí univerzální vanilkový krém - postup přípravy

Ať už máte rádi jakékoliv krémy v dezertech, jistě vás osloví ten univerzální, který můžete použít jak k plnění koblih, tak třeba k pomazání piškotového těsta. Jeho příprava je velice jednoduchá. Uchovat jej můžete dokonce i den až dva v lednici, než jej spotřebujete na konkrétní zákusek.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

V míse si nejprve vyšlehejte vejce, žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr do pěny. Pak postupně přidejte i škrob a dále šlehejte, aby ve směsi nebyly žádné hrudky. Vlijte po malých dávkách mléko, dokud nevznikne hladká pasta. Nakonec krém přendejte do rendlíku a na mírném plamenu prohřívejte, dokud zcela nezhoustne. Žloutkový krém nakonec odstavte z plotny, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout. Pro zjemnění můžete do hmoty zakomponovat i trochu másla. Uchovávejte v lednici.




Tip na závěr: Vytvořte si oříškový, čokoládový, nebo ovocný krém



Univerzální krém, který jste si právě připravili, lze ochucovat nejrůznějšími dalšími surovinami. Oříškový snadno vytvoříte, když do směsi vmícháte jemně mleté vlašské oříšky. Hodit se budou i ty lískové.

Čokoládovou hmotu zase snadno vytvoříte, pokud do původního krému vsypete kakao, či vmícháte rozpuštěnou hořkou čokoládu. Ovocný krém jednoduše připravíte tak, když směs vyšleháte s jahodovým či banánovým pyré (lze použít jakékoliv ovoce). Je to zkrátka jen na vaší fantazii a tvořivosti. Vykouzlete si krém, který bude jedinečný a zachutná celé vaší rodině.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů