Jarní kuřátko s nízkosacharidovou nádivkou - postup přípravy
Jarní kuřátko s tradiční nádivkou si můžete připravit i tehdy, když držíte nízkosacharidovou dietu. Pokud se ovšem stravujete tradičním způsobem, i tak vám určitě tato verze klasické (nejen) velikonoční dobroty zachutná a měli byste ji určitě vyzkoušet podle oblíbeného receptu paní Lenky Matoušové.
Ingredience
Pečivo na nádivku
Na nádivku
Jarní kuřátka očistěte, omyjte a osušte. Opatrně nadzvedněte kůži na prsíčkách a pod ni vložte plátky másla. Díky tomu zůstanou prsíčka krásně šťavnatá. Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete použít také máslo bylinkové.
Kuře ze všech stran osolte a opepřete, dovnitř vložte větvičky bylinek a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct na asi 30 minut. Poté zvyšte žár na 200 °C, zapněte horkovzdušný režim a nechte kuře dopéct ještě asi 10 minut, aby se na povrchu vytvořila kůrčička.
Zatímco se kuřátka pečou, připravte si nádivku. Pro přípravu pečiva smíchejte všechny ingredience na pečivo, nalijte je do obdélníkové formy z plastu nebo porcelánu a vložte ji do mikrovlnné trouby asi na 6 minut.
Hotové pečivo nakrájejte na kostky. Slaninu nakrájejte rovněž na malé kostičky a nechte ji vyškvařit v pánvi dozlatova. Na tuku, který se ze slaniny vypekl, osmahněte také pokrájené pečivo a obojí vložte do zapékací mísy. Nechte slaninu s pečivem chvilku vychladnout, přidejte petrželku nebo jiné bylinky, muškátový květ, sůl, pepř a vaječné žloutky.
Z oddělených bílků vyšlehejte pevný sníh, který jemně vmíchejte do směsi ingrediencí na nádivku v pekáči. Ten poté vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte dozlatova. Nádivku také můžete péct společně s kuřetem, díky čemuž získá ještě lepší a plnější chuť.
Po dopečení kuře nechte chvilku odpočinout a podávejte ho spolu s kopečkem upečené nádivky a ozdobené čerstvými zelenými bylinkami a zeleninou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.