Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s masovými kuličkami

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s masovými kuličkami - postup přípravy

Rajskou omáčku zbožňují zejména děti, a to díky jejímu sladkému ladění. Často se připravuje z rajčatového protlaku, vařená z čerstvé zeleniny je ale nejlepší a často i levnější jako například ta podle receptu od paní Ilony Šimůnkové.

Ingredience pro:
1 porce

Na rajskou omáčku

Na masové koule

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve připravte masové koule. Mleté maso smíchejte s vajíčkem, solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Vše důkladně prohněťte a nechte směs chvíli odpočinout. Pokud si nejste jistí ochucením, nejprve osmahněte v pánvi malý kousek, ochutnejte a případně směs dolaďte podle svých představ.

2. KROK

Z masové směsi poté zformujte kuličky, které osmahněte na oleji ze všech stran dozlatova. Poté snižte žár na minimum, přiklopte je pokličkou a nechte je pomalu dusit, aby se provařily i zevnitř.

3. KROK

Nasekejte nadrobno cibuli a zpěňte ji v hrnci na troše másla. Přidejte k ní bobkový list a nové koření a nechte společně chvilku zasmažit. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostky, které přihoďte do hrnce k cibulovému základu.

4. KROK

Zeleninu společně chvilku restujte a přidejte na kousky pokrájená rajčata. Osolte je, posypejte solí a cukrem a ještě chvilku nechte dusit, aby pustila vodu. Podlijte je trochou vývaru a nechte dusit, dokud zelenina zcela nezměkne.

5. KROK

Když je zelenina v hrnci měkká, odeberte bobkový list a nové koření a zbytek rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Omáčku dochuťte cukrem, solí a citrónovou šťávou a podávejte s masovými koulemi a houskovým knedlíkem nebo s vařenými těstovinami.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů