Jedinečný koláč s třešněmi a mákem, kterému neodoláte - postup přípravy
Připravte si v pohodlí domova krásný, jemný, šťavnatý a lahodný koláč. Získáte hodně obdivu a chvály od každého, kdo ho ochutná.
Makový korpus
Krém s bílou čokoládou
Třešňové želé
Poleva
Nejdříve připravte čokoládový krém. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do hrnce s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Rozmixujte metličkou. Přidejte mléko a promíchejte. Hrnec dejte na oheň a vařte na středním plamenu, dokud směs nezhoustne. Hrnec sundejte z ohně a přidejte na kostičky nakrájené máslo a bílou čokoládu. Míchejte metličkou, dokud se vše dokonale nerozpustí. Krém dejte do větší mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
Nyní si připravte makové korpusy. Bílky vyšlehejte mixérem. Přidejte cukr a pokračujte v míchání, dokud se nerozpustí. Přidejte otáčky na mixéru a pokračujte, dokud směs nezdvojnásobí svůj objem. Vmíchejte mouku a lehce stěrkou promíchejte. Poté přidejte mák a znovu promíchejte. Směs rozdělte na dvě části a každou z nich do pečicích forem s odnímatelným dnem (ideálně o průměru 22 cm). Upečte je v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 30 minut.
Nyní připravte třešňové želé. Do hrnce dejte třešně a cukr. Nalijte k nim 2-3 lžíce vody a zahřejte. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Škrob a vodu vložte do samostatné misky. Třešně propasírujte mixérem, přidejte směs ze škrobu a vařte, dokud nezhoustne.
Servírovací talíř ohraničte acetátovou fólií. Dovnitř položte makovou desku pomazanou třešňovým krémem. Na to nalijte polovinu čokoládového krému a rovnoměrně rozetřete. Přidejte druhý plát s mákem, pomažte třešňovým krémem a zalijte čokoládovým krémem. Ve vodní lázni připravte polevu a nalijte ji na dort. Nechte přes noc v lednici a ráno odstraňte fólii.