Jednoduché bramborové chuťovky - postup přípravy
Plánujete společenské posezení s širší rodinou nebo přáteli? Pak nesmí na stole určitě chybět dokonalé chuťovky. Inspirovat se můžete například následujícími. Vyberete si bramborové lupínky s šunkou a mozzarellou nebo snad kořeněné hranolky s domácím dipem?
Bramborové lupínky s šunkou a mozzarellou
Kořeněné hranolky s dipem ze zakysané smetany
Recept 1: Bramborové lupínky s šunkou a mozzarellou
K přípravě této lahodné chuťovky budete potřebovat tyto suroviny:
- brambory: cca 2 ks
- čerstvý rozmarýn: 1 snítka
- sůl: dle chuti
- šunkový salám (plátky): cca 100 až 200 g
- mozzarella: cca 200 g
- olivový olej: dle chuti
Jak připravit bramborové lupínky s šunkou a mozzarellou?
Začněte tím, že si brambory důkladně omyjete a očistíte. Slupky můžete ponechat. Poté brambory pokrájejte na tenčí plátky (cca 5 mm). Ty následně vyskládejte na plech s pečícím papírem, osolte, pokapejte olivovým olejem, zasypte nasekaným rozmarýnem a dejte péct do trouby při 200 °C asi čtvrt hodiny. Poté pokrm vyjměte, poklaďte na jednotlivé plátky kousek šunky a mozzarelly a dopékejte dalších deset minut. Nakonec podávejte posypané strouhaným eidamem a nasekanou petrželí. Dobrou chuť.
Recept 2: Kořeněné hranolky s dipem ze zakysané smetany
Už vás nudí klasické hranolky pouze se solí? Potom si připravte ty kořeněné. Potřebovat budete následující suroviny:
- brambory: 2 až 3 ks
- olivový olej: dle potřeby
- sůl: dle chuti
- sušené oregano: dle chuti
- sladká mletá paprika: dle chuti
- zakysaná smetana: cca 200 g
- nasekaná čerstvá petržel: asi hrst
- česnek: cca 2 stroužky
Jak připravit kořeněné hranolky s dipem ze zakysané smetany?
Příprava této chuťovky je taktéž velmi snadná. Začněte tím, že si brambory důkladně oloupete, omyjete a pokrájíte na stejně silné hranolky. Poté je v míse osolte, okořeňte sladkou mletou paprikou, sušeným oreganem, zakápněte olivovým olejem a dobře promíchejte. Nakonec brambory vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby na cca 35 minut při teplotě 180 až 200 °C. Dip k hranolkům si pak připravíte jednoduše smícháním zakysané smetany, nasekané petržele a lisovaného česneku. Před servírováním jej nechte vychladit v lednici. Dobrou chuť.