Jednoduché domácí bramboráky - postup přípravy
Co by byla česká kuchyně bez bramboráků! Pokud s vařením teprve začínáte a nevíte, kudy na ně, inspirujte se osvědčeným domácím receptem, o nějž se s námi podělila paní Tereza Koubková.
Ingredience
Brambory nastrouhejte na jemném struhadle, posypejte je solí a nechte je asi 10 minut odstát, aby pustily vodu. Tu pak důkladně vymačkejte, aby vám nenarušovala konzistenci těsta.
Do vyždímaných brambor přidejte asi půl čajové lžičky soli, lžíci majoránky, jemně utřený či prolisovaný česnek a dvě vajíčka. Velmi dobře směs promíchejte a postupně k ní přisypávejte hladkou mouku. Přidejte jí tolik, abyste vytvořili hladké, polotekuté, ale soudržné těstíčko.
V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a odměřte na něj dávku bramborového těsta. Zformujte z něj placku a osmažte ji na mírném až středním ohni po obou stranách dozlatova.
Po dosmažení bramboráky položte na vrstvu papírových utěrek, abyste odsáli přebytečný olej po smažení, a podávejte je buďto samostatně, anebo spolu s různými masovými směsmi, dušeným zelím či jako přílohu ke guláši.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.