Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

4 triky, jak udržet okurky čerstvé až 1 měsíc

4 triky, jak udržet okurky čerstvé až 1 měsíc - postup přípravy

I když zavařené okurky jsou taky dobré, nejlepší jsou vždycky čerstvé, nehledě na to, že některé okurky zavařovat téměř nelze. Inspirujte se proto těmito čtyřmi více či méně obvyklými triky, které vám pomohou uchovat okurky čerstvé jako po utržení dokonce až celý měsíc.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Uložte je do lednice (ale správně)

Skladování okurek v lednici není nic nového pod sluncem. Přesto to ale velká spousta lidí dělá špatně. Uložit totiž okurky mezi ostatní potraviny do prostoru ledničky není nejlepší nápad. Nejdéle totiž vydrží úplně dole ve speciálních přihrádkách na zeleninu. Právě tam je totiž nejnižší teplota a díky tomu zde (nejen) okurky vydrží čerstvé až celý týden.

2. KROK

Potřete je bílkem

Potírat okurky vaječným bílkem by ve skutečnosti napadlo jen málokoho, a tak trochu to zavání černou magií. Faktem ale je, že to doopravdy funguje. Bílek totiž zaschne a vytvoří na okurkách ochranný film, díky němuž se plody kazí výrazně pomaleji.

Abyste docílili těch správných výsledků, okurky důkladně umyjte a osušte papírovými utěrkami od veškerých zbytků vody a poté je potřete čistým vaječným bílkem. Nebojte se potírání několikrát opakovat, čím silnější totiž ochranná vrstva je, tím déle je možné okurky tímto způsobem skladovat.

3. KROK

Zabalte je do ubrousků

Jedním z nejčastějších důvodů zkázy okurek je vedle jejich vysychání přítomnost přebytečné vlhkosti, zejména skladujeme-li je v igelitových sáčcích. Tato vlhkost následně způsobuje tvorbu plísní, které v lednici nikdo mít nechce. Skladování v sáčku ale naopak zabrání právě vyschnutí okurky, takže není tak úplně bezúčelné.

Co s tím? Jednoduše zabalte okurku nejprve do několika vrstev ubrousků či papírových utěrek a teprve poté je uložte do sáčku. Papír pohltí vznikající vlhkost a okurky tak vydrží déle. Tímto způsobem je lze skladovat až 2 týdny.

4. KROK

Udržujte je ponořené

Nejúčinnější způsob, jak udržet okurky jako čerstvé až po dobu 1 měsíce, je udržet je namočené ve vodě. Celé. Použijte k tomu zavařovací sklenici či jinou podobnou nádobu vhodné velikosti, napusťte ji vodou a vyskládejte do ní okurky stopkou dolů. Každý den pak vodu vyměňte. Ponoření do vody jednak zamezí ztrátě vlhkosti, kterou si okurka s pomocí stopky nasává zpět, a jednak zabrání kontaktu se vzduchem a bakteriemi, které způsobují zkázné procesy.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů