Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sýrové tyčinky

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Sýrové tyčinky - postup přípravy

Chutné domácí slané občerstvení na domácí party či posezení s kolegy v práci vyrobíte prakticky bez námahy. Poradíme vám skvělý recept na sýrové tyčinky s kmínovým posypem, které budou bez problémů konkurovat těm profesionálním z obchodu a zaručeně s nimi naděláte spoustu parády. Kromě toho na jejich přípravu nepotřebujete žádné speciální suroviny ani náčiní a práce vám půjde rychle od ruky. Zkuste je taky!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Rozklepněte si vajíčko a oddělte žloutek a bílek. Do hluboké mísy nasypejte mouku, prášek do pečiva či jedlou sodu a sůl a všechny suché přísady vzájemně dobře promíchejte. Přidejte k nim jeden vaječný žloutek a zakysanou smetanu. Sádlo a máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo na kamnech v kastrůlku a přilijte je do hlavní misky. Nakonec do ní přidejte také sýr nastrouhaný na jemném struhadle a všechno důkladně promíchejte, abyste získali hladké těsto, které se nelepí na mísu ani na ruce.




Pakliže nemáte k dispozici sádlo, není problém, když použijete jen máslo, případně i to lze nahradit například margarínem nebo rostlinným olejem. Nějaký tuk je však v těstě zapotřebí, díky němu pak budou upečené tyčinky krásně křupavé.

Jakmile je těsto připravené, rozválejte jej na pomoučněném válu na placku silnou asi půl centimetru. S pomocí kráječe na těsto nebo ostrého nože pak placku nakrájejte na tenčí proužky o libovolné délce.

Plech na pečení vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj hotové tyčinky. Troubu dejte předehřát na 180 °C. Bílek v misce vidličkou lehce rozšlehejte a potřete jím povrch všech tyčinek a posypejte jejich povrch kmínem, hrubozrnnou solí, strouhaným sýrem nebo bylinkami podle chuti.

Vložte péct do trouby asi na 20 minut a když jejich povrch krásně zezlátne, máte hotovo. Můžete tyčinky nechat zchladnout a podávat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů