Jednoduché sádlové rohlíky - postup přípravy
Pečení domácích rohlíků není žádná věda a je zapotřebí němu přistupovat s chladnou hlavou, jen tak se dílo podaří s minimálním úsilím a budete z nich mít o to větší radost. Zkuste recept podle paní Andy Březinové.
Ingredience
Cukr smíchejte s rozdrobeným droždím a vytvořte hladkou kašičku. Tu zalijte trochou vlažné vody, rozmíchejte a počkejte, dokud se na hladině neobjeví pěna.
Hladkou mouku smíchejte se solí, přilijte kvásek a změklé sádlo a zadělejte nelepivé těsto, které nechte asi 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta vyválejte kulatou placku a rozkrájejte ji na 20 trojúhelníků, které stočte směrem od základny k cípu do tvaru rohlíku.
Rohlíčky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte je dalších asi 20 minut dokynout. Povrch rohlíků potřete osolenou vodou, posypejte kmínem a hrubozrnnou solí (případně mákem nebo třeba strouhaným sýrem) a vložte je do trouby rozehřáté na 200 °C péct, dokud na povrchu nezačnou zlátnout.