Jednoduchý dvoubarevný koláč z vláčného jogurtového těsta - postup přípravy
Nečekaná návštěva už stojí na zápraží a vy marně přemýšlíte, čím ji pohostit, když spíž zeje prázdnotou. Recept, který vám dnes přinášíme, zvládne i naprostý začátečník a z minima těch nejzákladnějších surovin, které obvykle míváte v lednici a spíži i tehdy, když si myslíte, že v ní nic není. A i kdyby vážně nebylo, přísady na tento moučník pořídíte za pár korun.
Ingredience
Do hluboké misky vyklepněte čtyři vajíčka, přisypejte k nim jeden hrnek krystalového cukru a elektrickým šlehačem vajíčka šlehejte, dokud se v nich cukr nerozpustí a hmota nezíská bělavou a nadýchanou konzistenci, která by měla asi o dvě třetiny nabýt oproti původnímu množství. V mikrovlnné troubě nebo na kamnech rozpusťte sto gramů másla a přilijte ho do našlehaných vajíček spolu s jedním hrnkem bílého jogurtu. Pokračujte ve šlehání, dokud směs ještě o kousek nenabude na objemu a všechny přísady se důkladně nepropojí.
Přes jemné sítko prosejte do této vaječné směsi hladkou mouku spolu s dvěma lžičkami kypřícího prášku do pečiva a pokračujte v míchání. V několika fázích přidávejte mouku, dokud nezískáte husté a polotekuté těsto. Toto těsto rozdělte na dvě části tak, že jedna z nich je o něco menší. K té přidejte dvě polévkové lžíce kakaového prášku. Do druhé poloviny těsta zase zapracujte dva balíčky vanilkového cukru a obě barevné hmoty míchejte tak dlouho, dokud nezískají homogenní konzistenci.
Připravte si kulatou dortovou formu s odnímatelnými bočnicemi. Odřízněte spodní část od PET lahve, kterou položte dnem vzhůru doprostřed formy. Nalijte na PET lahev trochu vanilkového těsta tak, aby steklo dolů skrze mezery mezi jednotlivými nožkami. Pak stejným způsobem přelijte tmavým těstem a sledujte, jak se začíná tvořit tvar dvoubarevného květu. Poté přelijte ještě zbytkem světlého těsta a odstraňte kus lahve z prostředka formy. Ze zbylého tmavého těsta vytvořte po obvodu koláče velké puntíky. Vezměte špejli a pomalý krouživým pohybem tmavé fleky propojte, čímž vytvoříte tvar lístků nebo srdíček.
Připravený moučník vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 30 až 40 minut. Zda je těsto dobře propečené, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Pokud bude po vytažení suchá, máte hotovo. Budou-li na ní ulpívat kousky těsta, je třeba nechat koláč ještě dopéct. Hotový moučník nechte zchladnout, vyjměte ho z formy, povrch posypejte moučkovým cukrem a podávejte.