Jednoduchý jablečný kompot - postup přípravy
Jablka si velmi snadným způsobem zavařit do sklenic a udělat si chutný kompot na zimu. Kromě jablek budete potřebovat pouze citron, cukr a vodu.
Na kompot
Do velké mísy, do které se vám vejdou všechna jablka, dejte zhruba vodu do zhruba její poloviny. Do ní poté vymačkejte šťávu z poloviny citronu. To bude bránit tomu, aby jablka zhnědla. Následně si vezměte jablka, pečlivě je omyjte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na kostičky. V případě potřeby je můžete oloupat, zavařit se ale dají i se slupkou.
Nakrájená jablka dejte do mísy s vodou a citronovou šťávou. Nechte je zde minimálně pět minut odstát. Poté všechnu vodu slijte.
Připravte si čisté sklenice. Ty až téměř po okraj naplňte jablky. Poté do nich dejte lžíci cukru. Ta je vhodná zhruba na půllitrovou sklenici, pokud máte sklenice větší, dejte cukru více. Do sklenice nalijte vodu, jablka sklepněte, aby unikl vzduch, a vodu dolijte. Ne zcela vrchovatě, ale zhruba 3 milimetry pod okraj.
Sklenice zavřete čistými víčky. Do většího hrnce dejte čistý hadr, na něj postavte sklenice a nalijte tolik vody, aby byly do poloviny ponořené. Vodu pak uveďte do varu a vařte 15 minut. Poté vypněte sporák a sklenice v ní nechte 2 až 3 hodiny chladnout. Zkontrolujte víčka a můžete sklenice uložit nejlépe do temného chladnějšího sklepa.