Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý návod na přípravu masa, které se rozplývá na jazyku

Jednoduchý návod na přípravu masa, které se rozplývá na jazyku - postup přípravy

Není nic horšího, než strávit v kuchyni čas nad jídlem, které se ukáže být vůbec anebo jen špatně poživatelným. To se často stává zejména u masa, které i při nejlepší vůli získá gumovou strukturu, která jednoduše nejde v ústech zpracovat. O chuťovém zážitku ani nemluvě. Ještě horší tato situace je, pokud se vám takováto nehoda stane ve chvíli, kdy připravujete pohoštění pro hosty. Pakliže už se vám to někdy stalo a nejste si jistí, kudy vede jistá cesta ke šťavnatému a křehkému masu na talíři, pak čtěte dále. Přinášíme vám jednoduchý návod na přípravu masa, které se už nikdy nepokazí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Kouzlo bílého prášku

Pokud jste se podle titulku zalekli, že vám budeme nabízet nějaký ilegální způsob za použití zakázaných látek, pak vás musíme uklidnit. Zázračnou substancí je zde sice prášek bílé barvy, nicméně jeho použití je zcela legální a zdravotně nezávadné. Řeč je totiž o hydrogenuhličitanu vápenatém, neboli o jedlé sodě. Ta je klíčem k přípravě dokonale jemného masa, ať už pro přípravu omáček či steaků.




Tato zásaditá krystalická látka je proslulá svou schopností vyčistit nevyčistitelné a stejná vlastnost hraje roli i ve změkčování masa. Soda vytváří v kombinaci s vlhkostí jemné bublinky, které narušují strukturu nečistot i tkání masa a to se stane jemnějším a křehčím. Její použití přitom nemůže být jednodušší.

Jak zjemnit maso jedlou sodou?

Připravte si umyté maso, které nakrájejte na plátky požadované síly. Ty rozložte na pracovní plochu a jejich povrch z obou stran bohatě zasypejte jedlou sodou, kterou pak s pomocí prstů rozetřete důkladně po celém mase ze všech stran.

Maso obalené v jedlé sodě pak vložte na talíř a pošlete ho na tři až pět hodin do ledničky chladit. Během této doby se spustí hydrogenuhličitanové kouzlo. Po uplynutí doby pak vyjměte maso z lednice a důkladně veškerý prášek opláchněte pod tekoucí vodou. Dbejte na to, aby žádná soda na mase nezůstala.

V tu chvíli můžete plátky rozkrájet na menší kousky nebo jej nechat v celku a připravovat podle svého oblíbeného receptu tak, jak jste zvyklí. Až budete mít hotovo, nebudete věřit vlastnímu jazyku, jak geniální dílo se vám podařilo vytvořit.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů